Treceți la conținutul principal

10 erori din cultura generală

1.Apa curentă nu exista nici până în Evul Mediu
     În Evul Mediu nu, dar înainte da! Cel mai vechi oraș cu o canalizare publică, care a fost descoperit până acum, este Mohenjo-Daro-una dintre capitalele culturale indiene. Acest oraș a fost construi în jurul anului 2600 î. Hr., avea aproximativ 100000 de locuitori și un sistem de alimentare cu apă. Casele erau conectate la rețeaua de canalizare și dispuneau de băi, cișmele și chiar toalete. Și Bbilonul, Hattușa și alte mari orașe vechi aveau o rețea de canalizare funcționala iar la Roma existau deja robinetele de apa care o distribuiau în fiecare cameră.


2.Pepenii galbeni sunt fructe
 
    Analizându-le originea, se constată că pepenii galbeni sunt înrudiți cu castraveții si zucchini și aparțin familiei curcubitaceelor, ceea ce îi clasifică drept legume.


3.În centrul poveștii regelui Arthur stă triunghiul amoros dintre Arthur, Guinevere și Lancelot

   Afirmația este valabilă abia în romanul autorului francez Chrétien de Troye. Nici în vechile poezii din Wales și nici opera clericului Geoffrey von Monmouth nu amintesc de un adulter al Guineverei. Chrétien de Troye expune însă în povestirea sa cum Lancelot a eliberat-o pe Guinevere, care era răpită și se încheie cu adulterul ei. 


4.Doar un geniu poate realiza portrete astfel încât privitorul să se simtă în permanență privit 

   Din orice unghi ar fi privită, Mona Lisa pare să te privească mereu în ochi. Cu toate acestea la mijloc nu este nicio magie și nici nu este nevoie de un geniu precum Leonardo da Vici pentru a obține un astfel de efect. În esență este vorba de un simplu truc: un ochi al personajului portretizat trebuie să se afle pe linia verticală mediană a tabloului. 


5.Big Ben este orologiul din turnul palatului Westminster

   Big Ben este numele clopotului de aproape 14 t, aflat în acest turn, care bate punctual la fiecare oră. Turnul în care se află, înalt de 96 m, se numește oficial Turnul Sfîntului Ștefan, clopotul este însă denumit după ctitorul turnului- Sir Benjamin Hall(1802-1867).


6.Walt Disney i-a creat pe Mickey Mouse și pe Donald Duck 
 
   Primele benzi desenate cu Donald Duck îi aparțin animatorului Charles Alfred Taliaferre iar șoricelul îndrăzneț a fost creat de Ub Iwerks, coechipierul lui Walt Disney. Lillian, soția lui Disney, a avut grijă ca rozătorul să se numească Mickey și nu Mortimer.


7.La operația de apendicită se scoate apendicele

   Apendicele este o parte a intestinului gros și poate rămâne în cavitatea abdominala și după o operație de apendicită. Vreme îndelungată s-a crezut că apendicul nu are nicio funcție și se opera la cea mai mică durere. În prezent doctorii sunt mai precauți pentru că se pare că joaca un rol important în imunitate.


8.Coca Cola nu are legătură cu cocaina

   Numele de  Coca Cola provine de la cele două ingrediente principale: nucile de cola, ce conțin cofeină, și frunzele de coca, din care se obține și cocaina. Cola a fost produsă în anul 1886 de către un farmacist din Atlanta, ca tratament pentru migrene si oboseală. Dar începând din 1903, lichidul s-a obținut exclusiv din frunzele de coca, cărora li se extrăgea cocaina în prealabil. Gustul specific al băuturii provine de la adaosurile aromate de vanilie, scorțișoară și lămâie. 


9.Cifrele noastre sunt arabe

   Într-adevăr, Europa a preluat cifrele de la 0 la 9 de la arabi în secolul XIV. Însă în țările arabe, cifrele noastre ,,arabe'' sunt cunoscute ca ,,indiene'', deoarece arabii le-au importat din India în secolul X. 


10. Gemenii nu pot avea doi tați diferiți

   În anul 1996 au venit pe lume, în Anglia, doi gemeni dintre care unul avea tenul închis la culoare iar celălalt deschis. Cei doi fuseseră concepuți la un interval de câteva zile. Între timp, în lume s-au inregistrat 5 cazuri de gemeni ai caror tați erau diferiți. 
👧 : N


 
 



 









Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cărțile verii 2017

   Sezonul cald s-a dus iar toamna începe să își intre în drepturi, însă vara nu a trecut fără să lase în urma ei câteva titluri în plus în lista noastră de lecturi, așa că iată ce am mai răsfoit noi vara aceasta: Absolut tot-Nicola Yoon: Toată nebunia a început odată cu apariția trailerului pe ABSOLUUUT toate rețelele de socializare și ei bine acel trailer și-a atins scopul, m-a făcut să aștept filmul cu sufletul la gură. Timpul a trecut și perioada mult așteptată a venit doar că...în timp ce filmul rula pe marile ecrane ale cinematografelor din țară, la noi în oraș nu și-a facut apariția așa că am făcut ceea ce era de făcut și anume să citesc. Cartea este o poveste foarte interesantă a unei adolescente care a trăit o viață atipică și care este dispusă să renunțe chiar și la propria sănătate odată ce întâlnește dragostea și pentru a descoperi lumea înafara unor pereți. Momentul nostru infinit-Lauren Myracle: O carte despre doi colegi care se cunosc și se plac aparent dint

Recenzie ,,Obsidian" de Jennifer L. Armentrout şi ,,Cum să te îndrăgostești" de Cecilia Ahern

Obsidian-Jennifer L.Armentrout    Obsidian este primul volum al seriei Lux. Acțiunea are loc într-un orăşel din Virginia de Vest, Petersburg. Aici s-au mutat Katy Swartz împreună cu mama ei, părăsind Florida la 3 ani de la moartea tatălui lui Katy. Fata ajunge să-i bată la uşă vecinului ei Daemon, pentru a-i face pe plac mamei sale care este convinsă că aceasta are nevoie de socializare. Încă de la primul dialog dintre cei doi se anunță o ,,relație" tensionată, Daemon încearcă din răsputeri să o îndepărteze pe Katy de el şi familia lui dar aceasta se împrieteneşte chiar cu sora geamănă a lui Daemon, Dee. Cum încercarea lui Daemon este în zadar iar prietenia cu Dee avansează, Katy ajunge să afle un secret pe care nu ar fi trebuit să il ştie niciodata, faptul ca Dee, Daemon si o mare parte a localnicilor sunt extratereștri, luxeni care au ajuns pe Pământ în căutarea unui nou adăpost după ce planeta lor a fost distrusă de Arumi, care ii vânează pe luxeni. Cunoscând acest s

LA RASCRUCE DE VANTURI -Emily Bronte

Bună! La răscruce de vânturi este un roman uluitor. Dar să vă spun ce se petrece în această carte. În anul 1801, domnul Lockwood, în căutarea unui refugiu pașnic,vine să închirieze reședința de la Thruscross Grange. Domnul Lockwood dorește să facă cunoștință cu proprietarul casei așa că se duce la Wuthering Heights unde se pomenește în mijlocul celei mai ciudate familii. Nelly Dean, îngrijitoarea de la Thruscross Grange, îi povestește domnului Lockwood despre Heathcliff, proprietarul. Este înfățișată respectabila familie a negustorului Earnshaw. Intr-o zi domnul Earnshaw aduce un mic vagabond pe care dorește să il crească alături de cei 2 copii ai săi, Hindley și Catherine. Relațiile dintre copii se dezvoltă antagonic: pe masură ce Hindley îl urăște mai mult, Catherine se împritenește tot mai mult cu Heathcliff. După moartea parinților, Hindley se întoarce acasă căsătorit unde iși exercită puterea . Primele măsuri le ia împotriva lui Heathcliff pe care